طراحی نما

طراحی نما (Façade design) یکی از مهم ترین بخش های ساختمان است که می تواند در نگاه اول با مخاطبین ارتباط برقرار کند. بنابراین طراحی نمای ساختمان یکی از مهم ترین مراحل طراحی و اجرای آن است. پس باید به گونه ای انجام شود که ارزش بصری داشته باشد. نما در واقع چهره ی بیرونی ساختمان است که برای ساختمان های اداری، مسکونی، تجاری، ویلاها و … قابل طراحی و اجرا است. به همان اندازه که دکوراسیون داخلی اهمیت دارد، نما نیز به ساختمان جلوه بخشیده، بر ارزش اقتصادی آن می افزاید و حائز اهمیت است.

تیم باغ گستر با بیش از 10 سال سابقه فعالیت در حوزه ی طراحی فضای سبز و محوطه سازی ارائه دهنده ی خدمات طراحی نمای ساختمان نیز می باشد. برای مشاوره رایگان در این زمینه با ما در تماس باشید.

نمونه طراحی نما تیم باغ گستر

اصول طراحی نما برای ساختمان

یک طراحی و اجرای جذاب و باکیفیت می تواند، جلوه ای قابل توجه و به یاد ماندنی را در ذهن بیننده تداعی کند. بنابراین باید در طراحی به فاکتورهای مهمی توجه کرد:

  • استفاده از مصالح باکیفیت و پایدار

نمای ساختمان پوسته یا کالبد بصری آن است. در صورت استفاده از مصالح بی کیفیت و درجه 3 به منظور صرفجویی در هزینه، در آینده برای فروش ساختمان با مشکلات زیادی مواجه می شوید. زیرا بسیاری از خریداران کیفیت ساختمان را براساس پوسته و نمای آن می سنجند.پس بهتر است مصالح مرغوب در نمای ساختمان به کار برده شود.

  • ترکیب مصالح مختلف در طراحی نما

یکی از مهم ترین موارد برای رسیدن به نمای خوب این است که بدانید چه مصالحی را در کنار هم قرار دهیم تا هماهنگی بیشتر و نمایی زیباتر داشته باشیم. کیفیت و مصالح به کار رفته در نما می تواند در زیبایی آن تاثیر زیادی بگذارد. در طراحی نما هم تنوع رنگ و هم تنوع بافت اهمیت زیادی دارد که با مصالح به کار رفته در آن می توان به این فاکتور دست یافت.

  • رعایت تناسب رنگ در نمای ساختمان

یکی از بارزترین ویژگی های بصری یک نما، رنگ است. در صورت عدم انتخاب صحیح رنگ، حتی می تواند کیفیت بصری بهترین طرح ها را با وجود بهترین متریال از بین ببرد. قبل از اجرای طرح می توان با کمک نرم افزارهای تخصصی تناسب رنگ ها را ارزیابی کرد.

  • سادگی نمای ساختمان

اگر در طراحی نما از مصالح مختلفی استفاده شود از سادگی آن کاسته می شود. بنابراین بهتر است در تمام قسمت های نما از یک تم تکراری و یک یا دو المان شاخص استفاده شود. استفاده از عناصر زیاد در طراحی، نما را شلوغ کرده و زیبایی آن را تحت الشعاع قرار می دهد. هرچه طراحی نما ساده تر باشد، عناصر به کار رفته بر کیفیت بصری تأثیر بیشتری خواهند گذاشت.

اصول طراحی نمای ساختمان
  • سازگاری المان های استفاده شده

تمام قسمت های نما باید به یک شکل طراحی و اجرا شود و تداوم در کل ظاهر نما دیده شود. نمایی ماندگار است که مجموعه ای از فرم های پراکنده نباشد، بلکه باید در قسمت های مختلف طراحی، یک فرم کلی مورد توجه قرار گرفته و اجرا شود.

  • نورپردازی نما

نورپردازی نما به اندازه طراحی نمای ساختمان مهم است. زیرا نورپردازی باعث می شود ساختمان در شب نیز مانند روز جذاب و چشمگیر باشد. توجه داشته باشید که نورپردازی نباید خیلی خیره کننده باشد، بلکه باید نور آرایی مناسبی داشته باشید و برای افراد قابل رویت باشد.

  • استفاده از یک عنصر شاخص

می توان یکی از قسمت های نما را نقطه عطف در نظر گرفت و طرحی متفاوت برای آن زد تا در مرکز توجه قرار بگیرد. با در نظر گرفتن عنصر شاخص در نما، تعادل کمتر می شود، اما در طراحی این عنصر شاخص باید توجه داشته باشیم که در عین متمایز و برجسته بودن، باید با فرم کلی نما هماهنگ باشد. استفاده از عنصر شاخص باعث از بین رفتن یکنواختی طرح و ایجاد جذابیت بصری بیشتری می شود.

  • استفاده از یک ریتم خاص

ریتم عبارت است از تکرار عناصر در یک نظم مشخص و جهتی که همه بخش ها از نظر بصری هماهنگ باشند. عناصر تشکیل دهنده ظاهر نما باید دارای نوعی نظم در خطوط و صفحات باشند. ریتم از پراکندگی و ناخوانایی عناصر به کار رفته در نما جلوگیری می کند و به نما سازماندهی بصری می بخشد.

راه های ارتباط با باغ گستر برای مشاوره و سفارش طراحی نمای ساختمان

برای ارتباط با مشاورین باغ گستر از راه های ارتباطی زیر استفاده کنید. ما پاسخگوی تمامی سوالات شما در حوزه ی طراحی نما، طراحی فضای سبز و محوطه سازی هستیم.

ارتباط با کارشناس باغ گستر

برای مشاوره و طراحی نما می توانید فرم زیر را پر کنید تا مشاورین باغ گستر با شما تماس بگیرند.






    نکات مهم در طراحی نمای ساختمان:

    توجه به بافت محوطه در طراحی نمای ساختمان یکی از الزامات است. به عنوان مثال در برخی مناطق شاهد ساختمانی سنگی در کنار ساختمان آجری هستیم که هیچ تناسبی با یکدیگر ندارند. به عنوان مثال در کاشان در طراحی نمای ساختمان ها به بافت منطقه توجه شده و در اکثر ساختمان ها از آجر نما در طراحی نمای ساختمان استفاده شده است.

    قبل از طراحی نما به اقلیم منطقه توجه شود. زیرا طراحی نما تا حدودی به اقلیم منطقه بستگی دارد. نماهای شیشه ای و پنجره های بزرگ به خصوص در جهت باد توصیه نمی شود.

    یک طراح باید قبل از طراحی به بودجه کارفرما توجه کند. زیرا اگر کارفرما بودجه ی کافی نداشته باشد زیباترین و اصولی ترین طرح نمای ساختمان را نمی توان اجرا کرد.

    قبل از طراحی نمای ساختمان باید کاربری ساختمان برای مثال از تجاری، اداری یا مسکونی بودن آن مطلع شویم.

    طراحی نمای ساختمان امری کاملا تخصصی و حرفه ای می باشد. پس حتما طراحی نمای ساختمان خود را به کارشناسان واجد شرایط در این زمینه بسپارید.

    انواع نما براساس مصالح

    نمای شیشه ای ساختمان

    نما شیشه ای

    با گذشت زمان هیچ متریالی دیگری مانند شیشه مشخص کننده ی معماری مدرن نبوده است. مصالح شیشه ای نه تنها ظاهر و احساس نما را متمایز می کنند، بلکه نقش مهمی در بهره وری انرژی ساختمان ها دارند. استفاده از شیشه در بخش تجاری و مسکونی به طور جهشی در حال افزایش است. این متریال در حال حاضر یکی از نشانه های تجمل است و به تدریج به محبوبیت آن نیز افزوده می شود. شیشه این توانایی را دارد که زیرساخت ها را خیره کننده تر و پیچیده تر نشان دهد. ناگفته نماند که استفاده از شیشه در ساخت و ساز به زیبایی ساختمان می افزاید. شیشه در نما، به حفظ گرما، روشنایی و صرفجویی در انرژی کمک می کند. همچنین حس خلاقیت و هارمونی را به محیط می افزاید.

    نمای کامپوزیت ساختمان

    نما کامپوزیت

    امروزه طراحی نمای ساختمان، محدود به مصالح آشنایی مانند آجر، سنگ و سیمان نیست. یکی از نماهای پرکاربرد در ساختمان های مدرن، نمای کامپوزیت است. این نما از جنس ورق آلومینیوم است و به صورت پنل هایی با ابعاد مشخص بر روی دیوار ساختمان نصب می شود. ورق کامپوزیت آلومینیوم از سه لایه تشکیل شده است. دو لایه از جنس آلومینیوم با ضخامت 3 تا 5 میلی متر و لایه ی دیگر مواد پلی اتیلنی است. برای تثبیت رنگ، لایه ی خارجی دارای یک پوشش آستر اپوکسی رزین و یک لایه pvdf است. مزایای استفاده از نمای کامپوزیتی ظاهر مدرن، عایق صوتی، طول عمر بالا، مقاومت بالا در برابر آتش، تنوع رنگ، آب بندی مناسب، وزن کم و … است.

    طراحی نمای آجری

    نمای آجری

    نمای آجری در طرح‌ها، بافت‌ها، رنگ‌ها و اندازه‌های متنوعی وجود دارد و به همین دلیل است که تقریبا با هر متریال و محیطی مطابقت دارد. استفاده از آجر در نمای ساختمان جزو محبوب ترین و قدیمی ترین مصالح است. استفاده از آجر هم به عنوان متریال اصلی و هم به عنوان یک المان دکوراتیو امکان پذیر است. در صورتی که نقش دکوراتیو داشته باشد همراه با مصالح دیگر مانند شیشه و چوب استفاده می شود. با پیشرفت تکنولوژی انواع مختلفی از آجر موجود است که نسوز هستند و با گذر زمان دچار آسیب نمی شوند. می توان از اجر سفید، قرمز، روستیک، طرح چوب و … در نمای ساختمان بهره برد.

    نمای سیمانی

    نمای سیمانی

    سیمان از نمونه مصالح مورد استفاده در سبک های مدرن و مینیمال است. وجود سیمان در طراحی نما، بافتی ساده اما در عین حال زیبا را خلق می کند. نسبت به بسیاری از مصالح، استفاده از سیمان هزینه ی تمام شده در اجرای نما را کاهش می دهد. یکی دیگر از مزایای این متریال مقاومت در برابر آتش سوزی و حتی جلوگیری از انتشار آتش است. با توجه به کاربری ساختمان، سلیقه ی طراح و سلیقه ی کارفرما از انواع مختلف این متریال به رنگ سفید و دیگر رنگ ها می توان بهره برد.

    نمای سنگی ساختمان

    نماس سنگی

    سنگ یکی از محبوب ترین و بهترین نماهای ساختمانی در جهان است. می توان آن را در دسته ی نماهای لوکس و مجلل و گران قیمت قرار داد. استفاده از سنگ در طراحی نما بیشتر در سبک های رومی و کلاسیک است. همچنین سنگ های مرمر، تراورتن و گرانیت از نمونه سنگ های پرکاربرد در این سبک ها هستند. مزیت نمای سنگی افزایش عمر مفید ساختمان، جلوگیری از آسیب های احتمالی مانند سایش و ریزش، جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی، عایق مناسب در برابر صدا، نظافت آسان و … است.

    انواع نما براساس کاربری ساختمان

    • نمای تجاری

    بسته به محل یک ملک تجاری و نوع کسب و کار آن، نمای بیرونی ساختمان ها ممکن است بسیار متفاوت باشد. نمای ساختمان تجاری به گونه ای طراحی و ساخته می شود که مشتری ها را جذب کند و از فضای داخلی ساختمان در برابر آسیب های خارجی محافظت کند. نما برای القای حس برند به ساختمان و زیبایی مهم است. در واقع نمای تجاری ساختمان بسیار مهم است زیرا می تواند باعث جذابیت ساختمان شود یا اینکه آن را از بین ببرد. بسیاری از نماها با در نظر گرفتن شرایط محیط طراحی می شوند. به عنوان مثال در شهری که احتمال باران و باد زیاد است، نمای ساختمان باید بتواند در برابر این شرایط آب و هوایی مقاومت کند. برخی از ساختمان های تجاری بخشی از تاریخ یک شهر هستند و نمای آنها قابل حفظ کردن است. در این ساختمان ها معمولا هدف حفظ جذابیت تاریخی آنها و در عین حال بروزرسانی برای استفاده های مدرن است.

    طراحی نما با باغ گستر
    • نمای مسکونی

    نمای ساختمان های مسکونی و محوطه سازی آنها اولین بخش های ساختمان هستند که به چشم بیننده می آیند. به همین دلیل اهمیت ویژه ای در معماری دارند. در طراحی نمای مسکونی المان های مختلفی مانند اقلیم منطقه، معماری منطقه، شرایط جغرافیایی و فرهنگی، ضوابط شهری و … در نظر گرفته می شود. عدم توجه به استانداردها و فاکتورهای مهم در طراحی، موجب گسترش ساختمان هایی شده است از استانداردهای طراحی نما برخوردار نیستند. گاهی اوقات در نهایت آنچه ساخته می شود برآورده کننده نیاز کارفرما نیست، فاقد طراحی و جهت گیری صحیح است و در حد مطلوب نمی باشد. به همین دلیل است که باید قوانین طراحی در نظر گرفته شود و سپردن این امر به متخصصین این حوزه از ملزومات اجرای نمای ساختمان مسکونی است.

    • نمای ویلا

    همانطور که گفتیم اولین معرف یک ساختمان نمای آن است که می تواند بر ارزش آن بیافزاید یا از آن بکاهد. بنابراین همواره توصیه می شود که از تخصص طراحان خبره برای طراحی نمای ویلا بهره بگیرید. سبک های طراحی نمای ویلا بسیار متفاوت است و انتخاب آن به چندین  فاکتور بستگی دارد. چند نمونه از آنها کلاسیک، مدرن، مینیمال، روستیک، سنتی ایرانی و … است. اما رایج ترین سبک های مورد استفاده در طراحی نمای ویلا در ایران مدرن، کلاسیک و ترکیبی است. در طراحی نمای ویلا اطلاع از سبک های به روز و مدرن، آگاهی از شرایط اقلیم منطقه، میزان بودجه کارفرما، رعایت تناسب بین رنگ ها، نورپردازی، کیفیت و مرغوبیت مصالح، مقاوم بودن نما در برابر زلزله و دیگر خطرات احتمالی از نکات حائز اهمیت هستند.

    انواع نمای ساختمان

    انواع سبک طراحی نما

    در طراحی نمای بیرونی هر ساختمانی، سبک طراحی اولین اولویت است. در انتخاب سبک فاکتورهایی مانند جغرافیا، شرایط اقلیمی، تکنیک، فرم و … موثر هستند. سبک طراحی ساختمان شامل طراحی کلی یعنی نمای ظاهری، پلان و نقشه، روش ساخت، مصالح و دیزاین خارجی و همچنین طراحی داخلی یعنی نمای داخلی طبقات، مصالح و چیدمان المان ها است. هر سبک دارای مشخصه های ویژه ای که تعریف کننده ی آن هستند. در ایران سبک هایی مانند رومی، کلاسیک و مدرن بیشتر مورد استقبال قرار گرفته اند.

    طراحی نما کلاسیک

    طراحی نما کلاسیک

    طراحی نما به سبک کلاسیک را می توان به دو تمدن یونان و روم باستان نسبت داد. در این زمان بود که ساخت و ساز و تجلی آن به اوج خودش رسید. المان های شاخص این طرح که با آنها تعریف می شود سنگ های قیمتی، سرستون های تراشیده و بلند، درب های ورودی بزرگ، چوب های جلا خورده، ترکیب چوب و شیشه، سقف های دکور شده لوکس، ستون های کوتاه تزئین شده، قوس های بزرگ همراه با نقش های برجسته و ظریف و … هستند. علاوه بر حساسیت های طراحی سبک کلاسیک، اجرای اصولی و دقیق آن نیز تضمین کننده ی نمایی زیبا و ماندگار است. با توجه به حجم مصالح و سنگین شدن نما توصیه می شود اجرای طرح اصولی انجام شود.

    طراحی نما رومی

    طراحی نما رومی

    زیبایی و شکوه در این سبک حرف اول را می زند. سبک معماری رومی در نمای کلاسیک فقط مخصوص به روم باستان نبوده است و سیر عظیمی را در تاریخ معماری گذرانده و حتی شامل ایران باستان نیز هست. به عنوان مثال کتیبه های تخت جمشید و سر ستون های آن در طرح های رومی دیده می شوند و به وفور از آنها استفاده می شود. در سبک رومی برای القای حس لوکس بودن و تجمل از سنگ هایی مانند مرمر، گرانیت و تراورتن در رنگ های روشن و کرم استفاده می شود. گاهی نیز در طراحی نمای رومی برای کاهش هزینه ها سیمان نیز مورد کاربرد قرار می گیرد. از دیگر عناصر و المان های سبک رومی نورپردازی چشمگیر، قوس و طاق های عظیم و باشکوه در کنار نقوش سلطنتی، ستون های بلند و تراشیده و … است.

    طراحی نما مینیمال

    طراحی نما مینیمال

    این سبک در ایران مانند سبک های نام برده شده قبلی رواج ندارد. اما احتمالا ویلاهایی را مشاهده کرده باشید که در عین زیبایی و نمای چشمگیر، ساده و بدون پیچیدگی سبک های رومی و کلاسیک هستند. در سال های اخیر سبک مینیمال در کشور ما نیز طرفداران خاص خود را پیدا کرده است. در طراحی نمای مینیمال جزئیات طراحی حذف شده است. طراحی فاقد پرتی، دارای پنجره های بزرگ، بهره مند از نور طبیعی، خطوط و بام صاف، تک رنگ و غالبا به رنگ سفید است. شاید بتوان گفت مهم ترین اصل در این سبک، استفاده از مصالح و متریال محدود است و معمولا بیشتر از دو نوع متریال در طراحی استفاده نمی شود.

    سبک مدرن نما

    طراحی نما مدرن

    از قوانین معماری مدرن در طراحی نما به سبک مدرن بهره مند می شویم. برخلاف سبک کلاسیک و مشابه با سبک مینیمال، تزئینات در طراحی نمای مدرن حذف می شود و المان ها شکل ساده تری دارند. با وجود مصالح و متریال های به روز، طراحی مدرن جای خود را به خوبی بین جوامع باز کرده است. استفاده از فلز، شیشه و کامپوزیت با سبک نوین همراه با هنر نورپردازی در معماری مدرن به ساختمان ها جلوه ای باشکوه و چشمگیر می بخشد. در طراحی نمای مدرن موقعیت مکانی و نوع کاربری ساختمان جزو مولفه های مهم هستند. به عنوان مثال در ساختمان های ادارای با نمای مدرن نمای کامپوزیت می تواند به ساختمان هویت بخشیده و مفید واقع شود. می توان سه خصوصیت استفاده از مصالح نوین به جای طرح های زینتی، خلاقیت در طراحی، کاهش هزینه های اضافی در عین حفظ جذابیت نما را از خصوصیات اصلی طراحی مدرن دانست.

    هزینه و قیمت طراحی نما

    چند فاکتور در کنار هم بر روی هزینه و تعرفه طراحی نمای ساختمان تاثیرگذار هستند. سبک ساختمان، متراژ و ابعاد آن و مصالح و متریال، موقعیت، فلت یا دوبلکس بودن، استفاده از نورپردازی و … از جمله عوامل تعیین کننده ی هزینه ی طراحی هستند. سبک ساختمان که می تواند مدرن، کلاسیک، مینیمال و … باشد و مصالحی که براساس سبک طراحی انتخاب می شوند روی قیمت نهایی طراحی موثر هستند.

    جمع بندی

    در طراحی نما سبک طراحی، کاربری ساختمان، مصالح و ضوابط اجرایی از فاکتورهایی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند. طراحی نما می تواند در سبک های محبوبی مانند کلاسیک، مدرن، رومی، مینیمال و … انجام شود. نوع کاربری ساختمان که می تواند مسکونی، تجاری، اداری و ویلایی باشد در تعیین سبک و کلیت طراحی اثرگذار است. مصالح و متریال در طراحی نما نقش موثری دارند. شیشه، سرامیک، کامپوزیت، سنگ، آجر، سمنت برد و … از جمله مصالح رایج و پرکاربرد هستند. اگر به دنبال طراح حرفه ای، خلاق و متخصص برای طراحی نمای ساختمان هستید با باغ گستر در تماس باشید.