طراحی برکه مصنوعی برای حیاط

طراحی برکه مصنوعی یکی از ایده های زیبا برای طراحی فضای سبز حیاط است. از آنجایی که این روزها طراحی محوطه ی ویلا و حیاط خانه بسیار محبوب شده است، کارفرماها علاقه دارند تا المان های طبیعی را در زمین خود شبیه سازی کنند. یکی از المان ها هم برکه ها هستند.

تنها تفاوت برکه مصنوعی با برکه های طبیعی این است که آب از زمین سرچشمه نمی گیرد. بلکه باید از طریق لوله کشی یا به صورت دستی آن را پر کرد. ایده های زیادی برای طراحی هرچه زیباتر آن وجود دارد. می توان با کمک گرفتن از سنگ ها، گیاهان، بوته ها، گل ها و حتی آبزیان جلوه ی چشم گیری به آن بخشید.

در کل پیشنهاد باغ گستر این است که در زمان طراحی فضای سبز المان آب را فراموش نکنید. این عنصر با صدای آرامش بخشی که دارد استراحت در محوطه را لذت بخش تر می کند.

برکه مصنوعی در حیاطمراحل طراحی و اجرای برکه مصنوعی

طراحی و ساخت برکه در حیاط باید توسط افراد متخصص یعنی طراح فضای سبز انجام شود. شاید در نگاه اول این کار ساده به نظر برسد اما در ادامه متوجه می شوید که نیاز به مهارت و تخصص دارد. مراحل کار به این ترتیب است:

1- در ابتدا باید پیاده سازی طرح روی زمین و در محل مورد نظر انجام شود. بهتر است طراحی آن به شکل نامنظم انجام شود تا به برکه های طبیعی شباهت بیشتری داشته باشد. برکه هایی که با اشکال هندسی منظم ساخته می شوند معمولا زیبایی برکه های طبیعی را ندارند.

2- خاکبرداری مرحله ی بعدی است. هر چه مساحت برکه بیشتر باشد، خاک برداری هم بیشتر خواهد بود. اما هرچه برکه کوچکتر باشد پس عمق کمتری داشته و به خاک برداری کمتری نیاز دارد.

3- بعد از آن باید خاک کف، کوبیده شده و عایق بندی کف و دیواره انجام شود. این کار با لایه های عایق یا لایه ژئوممبران انجام می شود. اگر این مرحله به درستی اجرا نشود، با اتلاف آب مواجه می شوید.

4- مرحله ی بعد، آبریزی و پر کردن برکه است. برای آن می توان به صورتی دستی این کار را انجام داد یا با لوله کشی، برکه مصنوعی را پر کرد.

5- بعد از آبریزی با استفاده از گیاهان مردابی و حیوانات آبزی می توان آن را تزئین کرد. گیاهانی که عموما برای این کار استفاده می شوند آلاله و نیلوفر آبی هستند.

6- در مراحل طراحی برکه مصنوعی باید گردش آب را هم در نظر گفت. اگر آب ساکن باشد بوی بدی گرفته و به محلی برای تجمع حشرات تبدیل می شود. به همین دلیل است که می گوییم طراحی باید توسط افراد متخصص انجام شود.

مراحل طراحی برکه مصنوعیبهترین محل برای طراحی برکه مصنوعی

اگر حیاط بزرگی ندارید اما می خواهید یک برکه در آن داشته باشید شاید نتوانید تمامی مولفه ها برای انتخاب بهترین محل را رعایت کنید. اما اگر با کمبود فضا روبه رو نیستید توصیه می کنیم این موارد را در انتخاب محل برکه در نظر بگیرید:

  • اگر برکه در مکانی باشد که آفتاب در ساعات طولانی به آن بتابد، آب بیش از حد گرم می شود. در نتیجه ممکن است برای ماهی های برکه و گیاهان چندان مطلوب نباشد و حتی باعث رشد جلبک بشود.
  • می توانید برکه را در محلی طراحی و اجرا کنید که نور آفتاب دریافت نمی کند. بنابراین گیاهانی را در اطراف آن قرار دهید که مقاوم به سرما هستند و در سایه رشد می کنند.
  • برکه را در مکانی بسازید که دسترسی آسانی به آن داشته باشید. در این صورت برای تمیز کردن و نگهداری آن دچار دردسر نمی شوید.
  • اگر درخت های زیادی در اطراف برکه باشد، پس شاخ و برگ بیشتری به داخل آب می ریزد و باید زمان بیشتری برای تمیز کردن آن صرف کنید.
  • علاوه بر ریزیش برگ ها، ممکن است ریشه درخت ها به آستر برکه آسیب بزنند. حتی در زمان خاک برداری برکه ممکن است ریشه ی درخت ها از بین برود و باعث خشک شدن آنها بشود.

معرفی انواع برکه مصنوعی برای حیاط

دو نوع برکه را می توانید برای حیاط خود انتخاب کنید:

  • پیش ساخته
  • حفاری شده

برکه پیش ساختهبرکه پیش ساخته چیست؟

این مدل، از جنس فایبرگلاس است. می توانید در اشکال، ابعاد و عمق های متفاوتی آنها را خریداری کنید. مزیتی که دارد این است که استفاده از آن راحت است. قالب موردنظر خودتان را خریداری می کنید  و آن را در حفره ای که در حیاط آماده کرده اید قرار می دهید. اما اگر طرح خاصی مد نظر دارید و یا برکه ی بزرگی می خواهید معمولا انواع پیش ساخته برای شما مناسب نیستند.

برکه حفاری شده چیست؟

مزیتی که دارد این است که می توانید آن را در اندازه و شکل دلخواه طراحی و حفر کنید. بعد از اینکه حفر چاله انجام می شود به یک پوشش آستر برای کل حفره نیاز دارید که در انواع پیش ساخته نیازی به آن نیست. بهتر است از همین ابتدا آستری که انتخاب می کنید کیفیت خوبی داشته باشد تا عمر و دوام زیادی داشته باشد.

تزئین برکه مصنوعی چگونه انجام می شود؟

شاید حفر چاله و پر کردن آن با آب جلوه ای که مدنظر شماست را به وجود نیاورد پس می توانید از راه های مختلفی برای تزئین برکه بهره ببرید.

  • تزئین برکه مصنوعیاستفاده از سنگ

یکی از مصالحی که می توانید برای ئزئین استفاده کنید سنگ ها هستند. استفاده از سنگ هایی که ظاهری طبیعی و نامنظم دارند، حالتی طبیعی تر به برکه می بخشند. پس بعد از عایق بندی کف و دیواره ها، سنگ ها را به برکه ی خود اضافه کنید. دقت کنید سنگ ها هرچه صاف تر و صیقلی تر باشند، برکه شکل طبیعی خودش را از دست می هد.

  • استفاده از گیاهان مختلف

انتخاب گیاه برای برکه مصنوعی اهمیت ویژه ای دارد. گیاهانی که انتخاب می کنید جزو گیاهان شناور و آبزی هستند. بعضی از آنها که بیشتر استفاده می شوند شامل نخل مرداب، نیلوفر آبی، آلاله آبی و اختر آبی هستند. البته علاوه بر داخل آب می توانید در اطراف برکه نیز از گیاهان بهره ببرید. به عنوان مثال زنبق، پامپاس، پیراکانت، شیرخشت و … جزو این گیاهان هستند.

  • استفاده از ماهی در برکه

وجود چند ماهی شناور در برکه جلوه ی زیباتری به آن می بخشد. غذا دادن به ماهی ها می تواند برای شما سرگرم کننده باشد و تماشا کردن آن ها احساس خوبی به شما می دهد. البته اگر قصد دارید به برکه، ماهی اضافه کنید باید عمق مناسبی داشته باشد، حداقل 60 سانتی عمق داشته باشد. همچنین باید از گرم شدن و یا سرد شدن بیش از حد آب جلوگیری کنید.

نگهداری برکه مصنوعیبرکه مصنوعی به چه مراقبت هایی نیاز دارد؟

برخی از المان هایی که برای محوطه و فضای سبز حیاط و ویلای خود طراحی و اجرا می کنید نیاز به مراقبت دارند. یکی از آنها برکه مصنوعی است. لازم است هر هفته 15 دقیقه برای نگهداری از آن وقت بگذارید.

به خصوص زمانی که آب راکد باشد به نظافت بیشتری نیاز دارد. از جمله مراقبت هایی که نیاز است؛ در نظر داشتن PH آب، تمیز کردن لایه های زیرین و مراقبت از گیاهان و ماهی داخل آب است که سلامت آنها تضمین شود.

تغذیه ی ماهی ها را فراموش نکنید و فیلترهای پمپ را تمیز کنید. اگر مطمئن هستید نمی توانید یا وقت انجام این اقدامات را ندارید شاید بهتر است وجود برکه در حیاط خود را فراموش کنید.

سخن آخر

در طراحی فضای سبز وجود المان آب به شکل های مختلفی امکان پذیر است. برکه، استفاده از آبنما، آبشار، فواره، استخر چند نمونه از این المان ها هستند. طراحی برکه مصنوعی برای حیاط خانه می تواند طبیعت را هرچه بیشتر در محوطه نمایان کند. اما همانطور که خواندید، باید مراقبت های آن را هم در نظر داشته باشید و برای ان وقت بگذارید.

4.5/5 - (8 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه