نحوه ی ساخت ویلا در زمین شیب دار

ساخت ویلا در زمین شیب دار که معمولا در مناطق بکر جنگلی، خارج از شهر و اکثرا در شمال کشور هستند طرفدارهای زیادی دارد. معمولا محوطه سازی و ساخت ویلا در این مناطق دارای چشم انداز بی نظیری است. همین موضوع تا حد زیادی باعث محبوبیت ویلاسازی در زمین های شیب دار شده است. با این حال نمی توان از چالش هایی که ساخت و ساز در این زمین ها دارد چشم پوشی کرد. مسلما شما به عنوان کارفرما برای طراحی در این زمین ها نسبت به ساخت ویلا در زمین مسطح دغدغه های بیشتری خواهید داشت.

ساخت ویلا شیب دار متحمل هزینه های زیادی برای خاکبرداری و خاکریزی می شود و به احتمال زیاد تراکم مصالحی که استفاده می شود بیشتر خواهد بود. البته تمامی این موارد و هزینه های ساخت ویلا تا حد زیادی به متراژ و نوع مصالحی که قرار است به کار برده شود هم بستگی دارد.

به همین دلیل توصیه می شود قبل از هر اقدامی برای برآورد هزینه و تعیین دیگر فاکتورها با مهندسین و نقشه بردارها مشورت شود. ما در این مقاله از باغ گستر تا جایی که امکان دارد به بررسی ساخت ویلا در زمین شیب دار می پردازیم، تا کمی از چالش و دغدغه ی شما را کاهش دهیم.

ساخت ویلا در زمین شیب دار

مراحل ساخت ویلا در زمین شیب دار

زمین های شیبدار معمولا دارای چشم انداز زیبا و کوهستانی هستند. داشتن ویلایی با این منظره بسیار خوشایند است. اما باید چالش ها و تفاوت های آن را نیز بپذیرید. به عنوان مثال قیمت تمام شده برای ساخت یک ویلا در زمین شیب دار متفاوت است، نیازمند تراکم بالایی از مصالح است و کنترل کردن این موارد نیاز به تخصص و تجربه ی تیم حرفه ای دارد.

مراحلی که باید برای این ساخت و ساز طی شود:

  • نقشه برداری
  • تعیین ارتفاع ها و برآورد هزینه خاکبرداری و سازه
  • فرآیند مهندسی، طراحی و پیکربندی
  • تهیه ی مصالح
  • زهکشی
  • اجرای پروژه و فوندانسیون های اصلی

مهم ترین نکات در ساخت ویلا شیب دار

همانطور که در مراحل پروژه ذکر شد اولین قدم برای طراحی و ساخت ویلا شیب دار، نقشه برداری است. این مرحله در زمین های مسطح چالش کمتری دارد. اما در منطقه ی شیب دار باید شیب زمین با دقت اندازه گیری شود تا یک نقشه ی معقول و استاندارد کشیده شود. به همین دلیل تخصص و دقت مهندسین نقشه بردار حائز اهمیت است.

بعد از نقشه برداری باید مصالح پروژه تامین شود. گفتیم که مصالح باید تراکم بالایی داشته باشد.

و اما یکی از مهمترین نکات در ساخت ویلای شیب دار، توجه به فرسایش خاک است. این موضوع در زمین هایی که پوشش گیاهی کمتری دارند اهمیت بیشتری دارد. به همین دلیل باید یک الگوی مناسب برای زهکشی انتخاب شود.

به عنوان آخرین نکته این موضوع را مورد توجه قرار دهید که ویلا و شیب نباید دقیقا در یک راستا باشند و سازه ای که روی زمین شیب دار ساخت می شود باید مقاومت بالاتری داشته باشید. این امر در زمان بلایای طبیعی همچون سیل و زلزله شدیدا اهمیت پیدا می کند.

در نظر گرفتن تمامی این موارد باعث شده تا کمک گرفتن از تخصص و مهارت تیم حرفه ای ضروری باشد. اگر می خواهید ساخت ویلای مدرن و ایمن را در زمین شیب دار تجربه کنید می توانید از تخصص طراحی فضای سبز باغ گستر بهره مند شوید.

قوائد و قوانین زهشکی زمین شیب دار برای ساخت ویلا

آیا زمینی که برای ساخت ویلا خریداری کرده اید بدون پوشش گیاهی است؟ پس باید حواستان به مسئله ی فرسایش خاک محوطه باشد. فرسایش خاک مشکلاتی مانند راه آب های غیرقابل کنترل و رسوب گذاری در لایه های زیرین را در پیش خواهد داشت. برای جلوگیری از این اتفاق ها باید یک الگوی مناسب برای زهشکی انتخاب و اجرا شود. انتخاب این الگو باید توسط مهندسین و متخصصین این حوزه انجام بگیرد.

معمولا این افراد با در نظر گرفتن الگوی زهشکی ویلاها و ساختمان های اطراف بهترین راهکار را برای شما انتخاب می کنند. این راهکارها می تواند ایجاد یک شبکه ی منظم برای انتقال آب به زیر زمین و دور از محوطه ی مرکزی یا ایجاد گودال های آب روی زمین و انتقال آب به نقاط کم ارتفاع باشد.

مراحل اجرای فونداسیون در دامنه ی شیب دار

فونداسیون یا پی پایین ترین قسمت ساختمان است. از طریق آن بار ساختمان به زمین منتقل می شود. به همین دلیل استحکام فونداسیون در مقاومت، ایستایی و استحکام ساختمان نقش مهمی دارد. برای ساخت انواع ساختمان ها و از جمله ویلا در شیب رعایت ضوابط و مقررات ساخت و اجرای فونداسیون ضروری و الزامی است.

طبق ضوابط و آیین نامه ی کشورمان، پی باید افقی اجرا شود. پس در زمین شیب دار اگر شیب خیلی زیاد باشد و امکان اجرای افقی نباشد خاکبرداری انجام می شود تا به یک زمین صاف برسیم. اما گاهی طول پی زیاد است و حجم خاکبردای هم بیشتر می شود که هزینه ی زیادی را دربردارد به همین دلیل از اجرای پله ای استفاده می شود. این روش دارای ضوابط و آیین نامه های خاص خودش است که رعایت آنها نیز الزامی می باشد.

اجرای فونداسیون در دامنه ی شیب دار

تهیه ی مصالح برای ساخت ویلای شیب دار

همانطور که گفتیم طراحی و ساخت ویلا در دامنه حساسیت های بیشتری دارد که این حسایت ها شامل انتخاب مصالح نیز می شود. تامین مصالح و متریال توصیه شده توسط مهندسین در آینده از ضررهای مالی و حتی جانی جلوگیری می کند. بعضی از نکاتی که باید برای خرید و تامین مصالح در نظر گرفت موارد زیر هستند:

اولین مورد مقاومت است که باید مصالح از مقاومت و استحکام در حد بالایی برخوردار باشند. عدم توجه به کیفیت مصالح ضررهای زیادی را در جنبه های مختلف به کارفرما وارد می کند.

دومین مورد ضخامت مصالح است که باید با توجه فاکتورهای مختلف مانند وضعیت نوسان هوا انتخاب شود.

تراکم مصالح که در ابتدا به آن اشاره شد نیز نکته ی مهمی است. تراکم باید بالا باشد. همچنین برای جلوگیری از جذب رطوبت باید تراکم گرمایی پایینی داشته باشند.

نکته ی چهارم به کار بردن شن و ماسه در ساخت ویلا روی زمین شیب دار برای بالا بردن مقاومت است.

چگونه زمین شیبدار را مسطح کنیم؟

گاهی در زمان طراحی و ساخت ویلا در باغ با اختلاف سطح در زمین مواجه می شویم. این شرایط ممکن است امکان کاربری ایده آل را از طراح و تیم اجرایی شما سلب کند. چند راه برای رفع این مشکل و مسطح کردن زمین وجود دارد. بهترین راه تراس بندی سطح شیب دار است. تراس بندی و مهار خاک با استفاده از دیوار حائل خاک مسلح با نمای ژئوبلوک راهکار پیشنهادی است.

تراس بندی چیست؟

برای تراس بندی درجه شیب زمین را با خاک برداری تغییر می دهند. در نتیجه ی این کار، حالت پلکانی ایجاد می شود. سکوهای خاکی عمود ایجاد می شوند و سطح شیبدار حالت پله ای پیدا می کند. اگر برای ساخت ویلا و محوطه سازی با سطح شیبدار مواجه شدید، یک تیم اجرایی حرفه ای می تواند با هزینه ای معقول مهار خاک و شیب را انجام دهد تا حداکثر استفاده را از زمین ببرید.

تراس بندی زمین شیب دار

اصول تراس بندی و فاصله ی تراس ها

در زمان عملیات تراس بندی، برای حفط تراس های هم سطح نیاز به دیوارهای حائل است. برای اینکه مناطق پایین تر هر شیب را دوباره پر کرده و قسمت بالادست را حفاری و فضای بیشتری ایجاد کنند در پایین دست هر تراس دیوار حائل قرار داده می شود. دیوار پایین دست هر تراس وزن خاک بالای آن را تحمل می کند.

برای اینکه دیوارهای هر تراس مستقل باشد و دیواربالا سربار دیوار پایین دست نباشد، فاصله ی بین دیوارها باید حداقل دوبرابر ارتفاع دیوارها باشد. گاهی پیش می آید که امکان اجرا کردن این فاصله وجود ندارد. در این زمان نقش یک تیم حرفه ای نمایان می شود. آنها پایداری داخلی و خارجی دیوارها را ارزیابی و تحلیل کرده و براساس محدودیت های موجود پروژه را عملی می کنند.

تسطیح زمین زمین شیب دار با تراس بندی

  1. بعد از شروع تراس اول، اولین دیوار نگه دارنده در پایین ترین تراز ساخته می شود.
  2. برای پر کردن فضای ایجاد شده زیر ارتفاع دیوار اول شیب بالادست حفاری می شود.
  3. سطح خاک برای رسیدن به محل تراس بعدی که باید شروع شود، ادامه پیدا می کند.
  4. مراحل گفته شده تا ساخت دیوار تراس دوم تکرار می شود.
  5. بعد از اینکه خاک هر تراس نشست می کند در بالای آن خاک اضافه می شود.

چرا زمین شیب دار تراس بندی می شود؟

یکی از مهم ترین کاربردهای تراس بندی زمین شیبدار در مناطق کوهستانی است. معمولا زمانی که کارفرما قصد ساخت خانه در زمین شیب دار دارد، برای استحکام، ایمنی و زیبایی پروژه ی وی تراس بندی انجام می شود. برای این منظور کاربرد قطعات ژئوبلوک پیش ساخته برای تراس بندی زمین شیبدار و ساخت ویلا مفید واقع می شود. مزایایی که تراس بندی زمین شیب دار دارد:

کنترل و جلوگیری از فرسایش خاک

استفاده ی حداکثری از فضای دردسترس

ایجاد فضای سبز در فاصله ی بین تراس ها

ساخت چشم انداز منحصربه فرد

کاهش رواناب و صرفجویی در مصرف آب

کاهش هزینه های مربوط به اجرا

ساخت خانه در شیب تند

اصلی ترین چالش ها برای ساخت ویلا در زمین شیب دار

می توان گفت مهم ترین چالش ها و موانع در این مسیر درصد شیب و میزان سربالایی یا سرپایینی بودن زمین است. با توجه به درجه شیب می توان به یک ذهنیت از میزان چالش برانگیز بودن پروژه دست پیدا کنید. اگر شیب از 10 درصد کمتر باشد، پروژه ساخت و ساز آسان خواهد بود. بعد از آن رتبه ی 11 تا 20 درصد متوسط و متعادل است و بالاتر از 20 درصد تند و شیب دار تلقی می شود.

اگر شیب بالای 15 درصد باشد معمولا هزینه ها افزایش قابل توجهی خواهد داشت زیرا خطرات بیشتر است و کار دشوارتر می شود.

هزینه ی طراحی و ساخت ویلا روی شیب چقدر است؟

همانند هزینه ی طراحی ویلا در زمین مسطح که نمی توان عدد دقیقی را برای آن ذکر کرد. در زمین شیب دار نیز با توجه به فاکتورهای مختلف هزینه متفاوت است. برخی از فاکتورهای موثر بر هزینه موارد زیر هستند:

  • نوع نقشه برداری
  • میزان شیب زمین
  • شرایط خاک برداری
  • نوع طراحی
  • نوع مصالح و متریال ها
  • المان ها و …

اطلاعات بیشتر در مورد برآورد هزینه و تعرفه: هزینه طراحی فضای سبز

سوالات متداول

1- مزایای ساخت ویلا در زمین شیبدار چیست؟

دید وسیع و مناظر خیره کننده شاید بزرگترین مزیت ساخت و ساز در زمین شیب دار است که از آنها بهره مند می شوید. همچنین بهره مندی از نور طبیعی فراوان با وجود پنجره های بزرگ ویلا و طراحی منحصربه فرد و خلاقانه از مزایای دیگر ساخت ویلا در زمین شیبدار هستند.

2- آیا هزینه ی ساخت باغ ویلا در زمین شیبدار بیشتر است؟

پاسخ کوتاه، بله است. به طور کلی در مقایسه با زمین مسطح، هزینه های اضافی در هنگام ساخت و ساز روی زمین شیبدار وجود دارد. تخمین هزینه بستگی به میزان شیب زمین دارد. مسلم است که هر چه شیب بیشتر باشد، پروژه گرانتر است.

3- چه عواملی روی هزینه ساخت و ساز در زمین شیبدار تاثیر می گذارد؟

این موارد می تواند شامل: حفاری و خاک برداری، مهندسی سازه دشوار، اجرای پی و فوندانسیون، فولاد و مصالح ساختاری اضافی، مشکلات زهشکی و فاضلاب، چالش های محوطه سازی، هزینه های معماری و طراحی و … باشد.

جمع بندی مطالب

در این مقاله از باغ گستر در مورد ساخت ویلا روی زمین شیب دار صحبت کردیم. با خواندن این مطالب تا حد قابل قبولی در این زمینه اطلاعات کسب کرده اید.

به طور کل این فرآیند شامل دو مرحله ی سفت کاری و نازک کاری است. سفت کاری شامل خاک برداری، اجرای پی و اسکلت، دیوار چینی و سقف است و نازک کاری شامل طراحی داخلی مانند تاسیسات برقی، نصب کابینت، چراغ و این دست از موارد می شود.

همانطور که گفته شد ساخت این ویلاها مسئولیت و حساسیت بیشتری دارند. به همین دلیل است که توصیه می شود تمامی موارد، موقعیت زمین و شرایط آب و هوایی با دقت ارزیابی شود.

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه