فلاورباکس چیست؟ معرف انواع فلاورباکس

فلاورباکس (flower box) در فارسی به معنای جعبه گل است و بعضی به آن گلدان هم می گویند. فلاورباکس دارای ابعاد بزرگتری نسبت به گلدان است. اما کاربری مشابه با گلدان دارد. درون آن با خاک پر شده و امکان کاشت گیاه وجود دارد. به دلیل تنوعی که در اندازه، جنس و زیبایی دارد در طراحی فضای سبز کاربرد دارد.

فلاورباکسمشخصات فلاورباکس ها

این المان فضای سبز را می توانیم از لحاظ نوع متریال، اندازه، وزن، ماندگاری، طراحی و قیمت بررسی کنیم.

  • اندازه و وزن

این گلدان ها در ابعاد و اندازه های متفاوتی تولید می شوند. برای کاشت گیاهان علفی و فصلی می توانید اندازه های کوچکتر آنها با عرض 30 سانتی متر را خریداری کنید. و برای گل و گیاهان بزرگ تر نیز امکان خرید اندازه های بزرگتر فلاورباکس ها وجود دارد.

وزن آنها به مصالحی که در ساخت استفاده می شود بستگی دارد. به عنوان مثال فلاورباکس فایبرگلاس از فلزی سبک تر است. به همین دلیل باید با توجه به نوع استفاده و کاربریT آنها را تهیه کنید. برای نرده و پشت بام هایی که مقاومت کمی دارند انواع سبک تر مناسب هستند.

  • متریال و مصالح

با یک پرس و جوی ساده متوجه می شوید که فلاورباکس ها با مصالح متنوعی ساخته و عرضه می شوند. در نتیجه امکان عرضه ی آنها در رنگ، طرح و اندازه های مختلف وجود دارد. تنوعی که در مصالح ساخت این المان وجود دارد موجب شده بتوان برای هر محوطه و فضای سبز با هر سبکی آنها را مورد استفاده قرار داد. برخی از مصالحی که برای این امر کاربرد دارد سفال، فلز، بتن، فایبرگلاس و … است که در ادامه آنها را معرفی می کنیم.

محوطه سازی باغ گستر

  • ماندگاری و مقاومت فلاورباکس

یکی از فاکتورهای مهم در خرید آنها، مقاومت و ماندگاری است. انواع بتنی، سنگی و فلزی ماندگاری بالاتری نسبت به انواع pvc، کامپوزیتی و فایبرگلاس دارند. اما دسته ی دوم قیمت کمتری دارند و در صورت نیاز به تعویض نیاز به بودجه ی زیادی ندارند. در دسته ی اول احتمال آسیب دیدن کمتر است. با این حال در صورت نیاز به تعویض باید بودجه ی بیشتری برای این کار در نظر بگیرید.

  • تنوع در طراحی

به دلیل استفاده از مصالح مختلف در تولید آنها، امکان ساخت باکس های مربعی، دایره ای و حتی چندضلعی وجود دارد. همچنین این المان را می توانید در رنگ های متنوعی خریداری کنید. با توجه به محل استفاده می توانید فلاورباکس ها را در شکل و رنگ های گوناگون تهیه کنید.

مزایا و معایب استفاده از فلاورباکس ها

همانطور که گفتیم در طراحی روف گاردن، طراحی حیاط خانه و ویلا، طراحی تراس و بالکن خانه از فلاورباکس ها استفاده می شود. قبل از خرید، بهتر است با معایب و مزایای آنها آشنا شوید:

پیشنهاد می کنیم مقاله‌ی ” طراحی حیاط خانه ویلایی از ایده تا اجرا ” را مطالعه کنید.

مزایا:

  • تنوع در اندازه، مصالح، رنگ و شکل
  • امکان جابجایی و تغییر مکان
  • امکان نصب سریع و راحت
  • امکان خرید با کمترین بودجه
  • قابلیت استفاده در انواع محوطه و فضای سبز
  • قابلیت جدا کردن فضای کاشت گیاهان

معایب:

  • امکان شکستن و آسیب باکس ها
  • محدودیت فضا برای رشد ریشه
  • نیاز به تثبیت بیشتر در مناطق بادخیز
  • نیاز به تعویض گلدان در صورت کمبود فضا برای رشد گیاه

مزایا و معایب فلاورباکسنکات مهم در خرید فلاورباکس

با توجه به اینکه در سال های اخیر علاقه ی مردم به استفاده از این باکس های کاشت گل بیشتر شده است، توجه به این نکات را در زمان خرید در نظر داشته باشید. علاوه بر اندازه، طرح و رنگ چند فاکتور دیگر نیز در خرید، اهمیت دارند.

  • مشخص کردن نوع گیاه قبل از خرید باکس

از آنجایی که در طراحی و ساخت فضای سبز، گیاهان حرف اول را می زنند، پس قبل از خرید باکس، نوع گل  گیاه را تعیین کنید. بعد از مشخص شدن نوع و اندازه ی گیاه، فلاورباکس مناسب را خریداری کنید. از متخصصین این حوزه در مورد سایز گیاه و ریشه ی آن سوال کنید. با خرید باکس گل، قرار است برای چند سال از آن استفاده کنید. پس باید فضای کافی برای رشد گیاه و و ریشه را داشته باشد.

  • زهشکی فلاورباکس

گلدان و باکس هایی وجود دارند که برای خروج آب هیچ مشخصه ای ندارند. اما خروج آب اضافی از خاک و گلدان در سلامتی گیاه مهم است. باکس هایی که بدون این فاکتور مهم هستند، نیاز به آبیاری دقیقی دارند. اشتباه و بی دقتی در آبیاری ممکن است به از بین رفتن گیاه منجر شود.

  • سینی تخلیه آب

سینی تخلیه ی آب را در زمان خرید فلاوباکس با توجه به اندازه ی آن تهیه کنید. با وجود سینی، از پخش شدن آب و گل آلود شدن محوطه جلوگیری می شود.

  • رنگ و شکل

فلاورباکس هایی که انتخاب می کنید بهتر است رنگ مشابه یا در یک طیف رنگی باشند. انتخاب رنگ های مختلف احساس شلوغی و بی نظمی را در نگاه افراد ایجاد می کند. رنگ های ملایم تر و مات تر مناسب هستند. همچین با توجه به سایر المان هایی که در فضای مورد نظر استفاده می شود و سبک کلی طراحی محوطه، می توانید فلاورباکس های مدرن یا کلاسیک را انتخاب کنید.

معرفی فلاورباکس ها براساس نوع مصالح

باکس فلزی

یکی از انواع پرکاربرد در محوطه سازی هستند. برای ساخت آنها معمولا از ورق سیاه، گالوانیزه و ورق کورتن استفاده می شود. بیشتر فلاورباکس های فلزی با ورق سیاه که یک نوع ورق فولادی رایج است ساخته می شوند. برای مقاومت در برابر هوازدگی آنها را با رنگ اپوکسی، ضد زنگ و یا رنگ کوره ای می پوشانند.

ورق گالوانیزه دارای خاصیت ضد رنگ است و در برابر اسید و رطوبت مقاوم است. به دلیل قیمت بیشتری که نسبت به ورق سیاه دارد کمتر استفاده می شود. اما برای مناطقی که رطوبت بالایی دارند گزینه ی بهتری است.

ورق کورتن از ترکیب فولاد با عنتصر دیگر ساخته می شود. معمولا در ساخت فلاورباکس های ثابت از این متریال استفاده می کنند و در طراحی مدرن بیشترین کاربرد را دارد.

  • فلاورباکس فلزیمشخصات فلاورباکس های فلزی

وزن این باکس ها به نوع متریال و ضخامت آن بستگی دارد. وزن ورق سیاه و گالوانیزه نسبت به کورتن کمتر است. از لحاظ طول عمر و مقاومت، ورق گالوانیزه، استیل، رنگی و آلومینیوم در برابر هوازدگی مقاوم هستند. اما ورق سیاه برای افزایش طول عمر و جلوگیری از هوازدگی و خوردگی نیاز به رنگ و پوشش دارد. از لحاظ طرح و رنگ محدودیتی ندارند. از طریق روش های مختلف دستی، کوره و الکترواستاتیک امکان رنگ آمیزی وجود دارد.

  • کاربرد باکس های فلزی

در طراحی فضاهای مختلف معمولا این باکس ها را می بینید. دلیل رواج استفاده از آنها، قیمت به صرفه و مقاومت بالا است. همچنین یکی از پراهمیت ترین کاربردهای آنها ساخت باکس های بزرگ درختی است. از آنها در تراس و پشت بام برای طراحی  بهینه تر فضا و متراژ موجود استفاده می شود.

باکس بتنی

این مدل دارای ظاهر ساده  و رنگ بندی محدود است. اما دارای بافت خاص و ماندگاری بالا است. در ساخت آنها از ترکیب سیمان و ماسه و قالب های پیش ساخته استفاده می کنند. به دلیل تحمل بار زیادی که دارند برای کاشت درخت هم کاربردی هستند. با توجه به نوع مصالح مورد استفاده در ساخت، وزن بالایی دارند. برای کاهش وزن، درون سازه، توری های فلزی به کار می رود که از پر شدن آن با بتن جلوگیری می کند.

  • باکس کاشت گل بتنیمشخصات فلاوربکس بتنی

بتن جزو مصالح مقاوم است. در نتیجه این باکس ها در تغییرات دمایی و جوی مقاومت خوبی دارند. همچنین در برابر آب و ضربه نیز مقاومت خوبی دارند. از لحاظ رنگ معمولا در طیف های طوسی، سفید، آبی، برنزی و سبز می توانید آنها را تهیه کنید. معمولا وزن بالایی دارند که برای رفع این مشکل دو روش وجود دارد.

یکی از آنها که ذکر شد استفاده از توری فلزی در باکس های پیش ساخته است. دومین روش برای باکس هایی است که به صورت ثابت طراحی و اجرا می شوند. در واقع در زمان طراحی و ساخت روف گاردن، محاسبات وزنی باکس انجام شده و به عنوان بخشی از بام ساخته می شود.

پیشنهاد می کنیم مقاله‌ی ” طراحی و اجرای روف گاردن یا بام سبز ” را بخوانید.

  • انواع باکس بتنی

در دو گروه ثابت و پیش ساخته وجود دارند. انواع پیش ساخته در بازار موجود هستند. همچنین امکان سفارش دادن نیز وجود دارد. این باکس های قابلیت جابجایی دارند. انواع ثابت در زمان ساخت و اجرای بنا و محوطه قالب بندی و بتن ریزی می شوند. در ساخت روف گاردن، محوطه ی حیاط، پاسیو و … کاربرد دارند.

فلاورباکس چوبی

این باکس ها دارای تنوع خوبی در اندازه هستند و دارای بافت طبیعی می باشند که باعث محبوبیت آنها در طراحی فضاها و محوطه ها شده است. باکس های چوبی را می توان براساس نوع چوب مورد استفاده دسته بندی کرد:

  • باکس چوبی کاشت گلباکس های چوب طبیعی

در انتخاب چوب طبیعی، دسترسی به مصالح، بودجه و نوع طراحی اهمیت دارد. براساس نوع چوب رنگ، بافت و مقاومت آنها متفاوت است. به عنوان مثال چوب درخت های آبنوس و گردو زیبا هستند و شکل پذیری بهتری دارند اما چوب درخت هایی مانند سرخدار و سدر در برابر رطوبت مقاومت خوبی دارند.

به طور کلی چوب های طبیعی در فضای بیرون در برابر پوشیدگی مقاومت کمی دارند. به همین دلیل نیاز به فرآیندهایی برای افزایش مقاومت آنها است. به دلیل هزینه ی بالایی که این فرآیند ها دارد استفاده از چوب طبیعی محدود است. کاربرد آنها در مصارف خانگی بیشتر است.

  • وودپلاست

وودپلاست نوعی کامپوزیت است که از ترکیب فیبر چوب و ترموپلاستیک تولید می شود. در تولید آنها از ضایعات چوب و خاک اره استفاده می شود به همین دلیل در کاهش قطع درخت ها موثر است و یکی از بهترین جایگزین ها بری چوب طبیعی است. همچنین با وجو ترموپلاست در آنها در برابر رطوبت، خط و خش و تغییرات جوی مقاوم هستند. با وجود مقاومت بالا و ظاهری مشابه با چوب کاربرد آنها برای کاشت گل و گیاه در روف گاردن، تراس و محوطه رایج است.

  • ترموود

در ساخت ترموود، چوب خام در محیط بدون اکسیژن تحت گرمادهی بالا با بخار آب و جریان هوا قرار میگیرد. همین روش گرمادهی موجب افزایش طول عمر چوب، مقاومت در برابر رطوبت، تغییرات دما، حشرات و نور خورشید می شود. در ساخت باکس های دولایه معمولا از ترموود و در نمای خارجی استفاده می کنند. این متریال تحمل وزن خیلی زیاد را ندارد. اما وزن کمی دارد که ایمنی بیشتری را در روف گاردن و تراس فراهم می کند.

فلاورباکس پلاستیکی

این باکس های کشت گل با پلی اتیلن، پلی ونیل کلراید و پلی پروپیلن ساخته می شوند. پلی اتیلن با چگالی بالا برای ساخت انواع فلاورباکس های پلاستیکی کاربرد دارد. پلی ونیل کلراید در برابر ضربه و خوردگی مقاوم است و در تولید باکس های باکیفیت کاربرد دارد. پلی پروپیلن هم قابلیت تحمل دمای بالا و طول عمر طولانی دارد و در ساخت انواع باکس کشت استفاده می شود.

  • باکس کاشت گل پلاستیکیمشخصات باکس گل پلاستیکی

از لحاظ وزن نسبت به مصالح دیگر سبک تر هستند. در بین انواع مختلف آنها، پلی ونیل کلراید وزن بیشتری دارد اما در کل قابل چشم پوشی است. مقاومت آنها به نوع پلاستیک پایه و عوامل جوی که با آن در تماس هستند بستگی دارد. از آنجایی که متریال اولیه قابلیت ترکیب شدن با رنگ های متفاوت را دارد و همچنین قابلیت شکل پذیری نیز دارد،  فلاورباکس پلاستیکی از لحاظ طرح و رنگ دارای تنوع خوبی است.

  • کاربرد

محصولات پلاستیکی دارای تنوع زیادی هستند که موجب شده در انواع پروژه ها قابل استفاده باشند. باکس هایی که متریال اولیه آنها پلی اتیلن است برای پروژه های خانگی، تراس و بالکن مصرف بیشتری دارند. پلی پروپیلن نیز بیشتر برای مصارف تجاری و اداری کاربرد دارد. باکس های پلی ونیل کلراید دارای وزن بیشتر، ابعاد بزرگتر و تنوع کمتری هستند. این فلاورباکس برای روف گاردن، تراس های بزرگ و لابی استفاده ی زیادی دارد.

فلاورباکس سنگی

در ساخت این محصول، از سنگ های تراورتن و مرمر استفاده می شود. هر دوی این مصالح دارای مشخصاتی هستند که به بررسی آنها می پردازیم. تراورتن از سنگ های پرکاربرد در ساختمان سازی است. این سنگ دارای بافت متخلخل است که قابلیت جذب آب بالایی دارد، از این جهت برای نگهداری گل و گیاه مناسب است. اما همانطور که  قبلا گفتیم برای خروج آب نیاز به سوراخ زهکش دارد. همچنین قابلیت فرم دهی دارد، وزن آن از مرمر کمتر است و برای فضاهای مدرن و کلاسیک مناسب است.

مرمر دارای بافتی متراکم، یکدست و وزن بیشتر از تراورتن است. با توجه به این مشخصات در برابر سرما، گرما، رطوبت و ضربه مقاوم است. با این وجود مرمرهای رگه دار ممکن است آسیب پذیرتر باشند. تنوع رنگی خوبی از جمله کرم، سفید، سبز، خاکستری، سیاه و … دارد. برای سبک های کلاسیک و سلطنتی فلاورباکس های مرمر انتخاب خوبی هستند.

  • فلاورباکس سنگیکاربرد فلاورباکس سنگی در طراحی محوطه

المان های سنگی بیشترین کاربرد را در سبک های کلاسیک و رومی دارند. در این سبک های طراحی که برای محوطه سازی ویلا و حیاط خانه استفاده می شود سازه های سنگی کاربرد زیادی دارند. سایر باکس ها مانند کامپوزیت و فایبرگلاس را نیز با نمای سنگ تولید می کنند. اما اصالت و کیفیت سنگ برای بسیاری از افراد بسیار اهمیت دارد و ترجیح می دهند از المان و فلاورباکس ها سنگی استفاده کنند.

علاوه بر سبک های ذکر شده در طراحی باغ های ایتالیایی، ژاپنی و انگلیسی هم از سنگ استفاده می کنند. اگر به دنبال طرح طبیعی برای باغ و ویلا هستید بهره بردن از چوب و سنگ در طراحی ایده آل است.

فلاورباکس برای تراس و بالکن

گاهی زندگی در آپارتمان برای بعضی از افراد خسته کننده می شود. علت اصلی این اتفاق نداشتن فضای سبز و محوطه ای برای استراحت است. اکثر آپارتمان ها تراس یا بالکن دارند. اما معمولا افراد نسبت به این فضا بی توجه هستند.

علاوه بر اینکه می توانید از طراح فضای سبز بخواهید یک طرح زیبا و منحصربه فرد برای تراس شما آماده کند، خودتان هم می توانید با قرار دادن چند فلاورباکس این محوطه را تغییر دهید. فلاورباکس های نرده ای برای این کار بسیار مناسب هستند.

فلاورباکس برای تراس و بالکنفلاورباکس نرده ای چیست؟

این باکس ها از جنس فلز یا پلاستیک هستند و با آویزی که دارند روی نرده های تراس و بالکن قرار داده می شوند. اگر بالکن شما نرده ندارد، می توانید این باکس ها را به دیوار متصل کنید. انواع پلاستیکی وزن کم و مقاومت خوبی دارند و امکان خرید آنها در ابعاد مختلف وجود دارد.  فلاورباکس های فلزی نیز مقاومت بالایی دارند. اگر می خواهید به صورت دائمی از آنها استفاده کنید امکان جوش دادنشان به نرده های بالکن و تراس وجود دارد.

چند نکته برای استفاده از فلاورباکس در بالکن

  • گیاهانی که در بالکن هستند باید در برابر هوای بیرون مقاومت داشته باشند و با آن سازگار باشند. یعنی این گیاهان باید قادر به تحمل نور خورشید، باد، سرما و حتی آلودگی هوا باشند.
  • زاویه ای که فلاورباکس ها نصب می شوند هم مهم است. باید با توجه به نوردوست بودن یا نبودن گیاهان باکس ها را در محل مناسبی قرار دهید.
  • از محکم بودن جعبه های کاشت گل به نرده و دیوار مطمئن شوید. در غیر این صورت در اثر برخورد یا وزش باد امکان سقوط آنها وجود دارد.
امتیاز

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه